Roszponka należy do kategorii małokalorycznych warzyw.

Zwykły człowiek je niewystarczającą ilość owoców i warzyw w czasie 24h. Zazwyczaj ludzie po prostu nie lubią ich jeść, a częstokroć nie znajdują sensu ich je spożywać, skoro sałata nie potrafi zaspokoić wielkiego apetytu kogoś wykonującego pracę fizyczną. Warto jednakże zwrócić uwagę na najlepsze właściwości roszponki, które każdego przekonają do regularnego wyciągania ręki po tę znakomitą roślinę. Roszponka swoim kształtem i wyglądem niewątpliwie przypomina tradycyjną sałatę, ale w zamian oferuje znacząco więcej niezbędnych wartości odżywczych.

Roszponka należy do kategorii niskokalorycznych warzyw. Tożsamo jak absolutnie każdą sałatę można spożywać ją w zasadzie do oporu, nie bojąc się przytycia. Ponieważ w warzywie tym nie ma jakoś dużo kalorii. W 100g tego produktu znajduje się ok. 21 kcal. Mieści się w niej także całkiem spora ilość białka, bazowego składnika umięśnienia, którego niedobór może częstokroć się objawić mniejszą ilością energii. Roszponka ceniona jest jednak przede wszystkim za zawieranie wielu witamin. Zjadając ją systematycznie, można efektywnie ulepszyć swoją odporność dzięki uzupełnianiu niedoborów wit C. Warzywo te to również niezastąpione źródło kwasu foliowego.

Bardzo tani wyrób, który ma w sobie ogromną liczbę minerałów! Najlepsze wartości roszponki są znane rzeczywiście niewielu ludziom. A obowiązkowo warto je odkryć a także przemóc się do spożywania tej sałato podobnej rośliny. Wspaniale uzupełni ona zwyczajne posiłki a także wszelkiego typu sałatki.

Autor: http://dietlife.pl/poznaj-cudowne-wlasciwosci-roszponki/

spacer